Ona TRI trenuje

jedzenie

Ciasto marchwiowo-buraczane z kaszą jaglaną i karobem

Naszła mnie inspiracja na coś słodkiego, ale nie słodkiego zarazem. I żeby było to pożywne ciasto. Najlepiej z warzywami. A jak dojdzie kasza jaglana, to będzie super! I przydałoby się dodać karob, który kupiłam, by ograniczyć ewentualne uczulenia na kakao.

ciasto_marchewburak.jpg

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 buraczka
  • 2 garście płatków owsianych
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru (można dodać miód)
  • szczypta kardamonu, imbiru i cynamonu
  • 2 łyżki płaskie karobu

Ugotowaną kaszę jaglaną, marchew, buraczka, płatki owsiane i mąkę połączyć. Dodać przyprawy i proszek do pieczenia. Dodać karob (oczywiście można użyć kakao). Następnie dodać oliwę, jajko, cukier. Wymieszać i dodawać wodę (można użyć mleka).

kotlet3.jpg

Przelewamy ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180'C na około 45-50 minut. Sprawdzać należy patyczkiem, czy ciasto się nie klei.