Ona TRI trenuje

jedzenie

Bananowe guacamole

Avocado są świetne. Kremowe. Samodzielnie nie mają wyraźnego smaku, ale w połączeniu z różnymi warzywami czy owocami - tworzą naprawdę świetne smakowe potrawy.

Tym razem połączyłam awokado z bananem. Dziwne? Spróbujcie, a stwierdzicie sami, że to nie tylko świetna pasta, dip, a bardzo zdrowy deser (który można jeść łyżkami!).

guacamole_bananowe.jpg

Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z cytryny
  • żurawina suszona (kilka sztuk)

Obieramy owoce, wrzucamy do miksera i blendujemy. Cytryna pozwoli utrzymać ładną barwę i zapobiega utlenianiu się (czernieniu) awokado.

Dla chętnych - można dodać rodzynki, lub inne suszone owoce (figi, daktyle, morele) oraz kakao. A jak ktoś chce coś słodkiego - łyżeczkę miodu.