Ona TRI trenuje

jedzenie

Szpinakowe pesto

Lubię szpinak. Nie tylko w koktajlach, ale też na ciepło - do pierogów, naleśników, makaronu.

Z racji, że chciałam zrobić sobie coś sycącego oraz lekkiego na obiad, postanowiłam zmiksować to, co mam w lodówce. A do tego miska makaronu al dente.

pesto_szpinakowe.jpg

Składniki:

  • dwie garście świeżego szpinaku
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka ziaren sezamu białego
  • 1 1/2 łyżki ziaren siemienia lnianego
  • sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.

Pesto dodać można do gorącego makaronu. Dla chętnych - odrobina białego twarogu lub żółtego sera - podniesie walory smakowe.